.::My NuffNaNG::.

.::SalAM PerSAuDArAAn::.

.::WeLcOmE::.

.::PeNGiKUt SeTiA Ku::.

09 September 2009

RAMADHAN DIGALAKKAN BERSEDEKAH TAPI....

Assalamualaikum

Untuk N3 kali ini ana ingin membicarakan tentang amalan yang amat digalakkan dibulan Ramadhan iaitu selain kita beramal ibadat kita juga digalakkan banyak bersedekah kerana ganjaran yang tinggi akan dibalas.

Tetapi persoalannya di bulan Ramadhan juga lah begitu ramai orang yang memang dikategorikan kurang upaya seperti buta, fakir dan sebagainya mengambil kesempatan untuk meminta simpati dari kita semua.

Kalau ana duk kat opis ni boleh dikatakan selang beberapa hari pasti ada golongan yang disebut tadi datang silih berganti untuk meminta sedekah,jadi adakah ikhlas sedekah yang diberikan oleh kita jika kita terpaksa memberi walaupun sedikit sedangkan hati kita tetap berkata-kata.

Memang bukan satu paksaan untuk kita memberi atau pun tidak.Pasti antum semua pun pernah mengalami keadaan yang seperti ana alami.

Ana boleh dikatakan setiap tahun di bulan Ramadhan orang yang sama setiap tahun yang datang kat opis ana,ada yang buta dipimpin oleh yang tak buta,ada yang muallaf dan sebagainya.

Apa yang dibangkitkan oleh ana bukan kata hendak mengungkit tapi sekadar untuk luahkan sambil berkongsi keadaan dengan antum .

Jadi fikir-fikir kanlah adakah patut kita memberi jika hati kita tetap berkata-kata..(eh ari-ari ada org dtg mintak sedekah).

Post a Comment

.::My Starz::.

.::NuffNaNG::.