.::My NuffNaNG::.

.::SalAM PerSAuDArAAn::.

.::WeLcOmE::.

.::PeNGiKUt SeTiA Ku::.

24 June 2009

KeLaNtAn NeGeRI KeLaHirAn AkU

Assalamualaikum...

Untuk post kali ni aku nak kongsi dengan semua tentang serba sedikit tentang makanan yang best best yang ada kat negeri kelahiran aku kat mana lagi kalau bukan kat KELANTAN DARUL NAIM.

Dah tengok macam-macam ni tetiba jer perut pun terasa lapar ni....

kuih tepung ubi



kuih tepung bungkus



tapai beras pulut


yang ni bukan kuih tapi solok lada
ni sedap ni makan nga nasi kerabu


kuih pulut bakar
dalam dia ada inti ni alah sodap nyo


ni nasi tumpang alah lebih kurang
dengan nasi dagang je


beraneka kuih
ketupat palas

kuih tepung pasung

kuih cucur

kuih cek mek molek


kuih apam

kuih akak


ni pun bukan kuih tapi ayam percik

ni permandangan dalam pasar Siti Khadijah Kota Bharu

kat sini sumer penjual adalah wanita


Ok lah kepada sesiapa yang belum sampai ke Kelantan boleh la pergi melancong sambil berbelanja kat sana.Kalau dah kat sana tu macam macam benda yang boleh kita cari selain dari makanan yang best-best tu barangan seperti pakaian dan lain lain pun ada banyak pilihan,harga dia pun kira ok la...

Tapi ni nak bagi tau la..kalu musim cuti sekolah tu kat sana memng sesak la jalan tu.kat dalam pasar Siti Khadijah ni lagi la.....ramai semua orang daripada luar negeri Kelantan.

Kat dalam pasar Siti Khadijah tu kat tingkat satu tu ada orang jual macam-macam pakaian, tudung kain pasang dan segala jenis la....Makan pun ada juga kat tingkat satu tu...seperti dodol,serunding,asam² dan banyak lagi la...gambar tak sempat nak ambil la....

Kepada sesiapa yang nak kesana tu ,bila dah sampai sana jangan tak cuba bermacam-macam jenis kuih yang ada di jual kat dalam pasar Siti Khadijah tu...


Note:Kata orang jauh perjalanan luas permandangan betul tak....
Post a Comment

.::My Starz::.

.::NuffNaNG::.